Dzisiaj w Łodzi rusza kolejna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, na którą serdecznie Was zapraszamy. Jest to jedna z tych atrakcji, której prawdziwy łasuch nie może opuścić. ;) Tym razem hasłem festiwalu są Cztery Strony Świata, czyli kuchnie różnych narodów. We wszystkich restauracjach biorących udział w akcji znajdziecie wspaniałe potrawy z różnych stron świata. Festiwal rozpoczyna się dziś o godzinie 14:00, a kończy w niedzielę o godzinie 18:00. Przez trzy dni możecie spróbować dań głównych, deserów oraz koktajli.
Jeśli jesteście ciekawi, które miejsca biorą udział w festiwalu, a także co możecie zjeść lub wypić, polecamy Wam stronę internetową całego wydarzenia - klik oraz dwa dobrze rozpisane albumy z daniami głównymi - klik oraz deserami i napojami - klik.
Jeśli jesteście ciekawi, które miejsca biorą udział w festiwalu, a także co możecie zjeść lub wypić, polecamy Wam stronę internetową całego wydarzenia - klik oraz dwa dobrze rozpisane albumy z daniami głównymi - klik oraz deserami i napojami - klik.
W ramach tegorocznej edycji Festiwalu zostałyśmy zaproszone na konferencję prasową dla dziennikarzy i blogerów, która odbyła się wczoraj w naszym ulubionym Book&Cook. Podczas konferencji miałyśmy przyjemność spotkać Ambasadora Republiki Bangladeszu, który opowiedział nam o kuchni bengalskiej. W dużym skrócie jest to kuchnia oparta na ryżu, bogactwie ryb i owoców morza, curry, wyrobach z mąki oraz dużej ilości przypraw. Dzięki organizatorom mogłyśmy spróbować kilku tradycyjnych potraw bengalskich i trzeba przyznać jedno - przypraw to w Bangladeszu nie żałują ;) Wszystko to, co gościło na naszym stole było bogato przyprawione, królowała ostra papryka, kumin rzymski, kardamon i duża ilość kolendry. Poniżej zdjęcia kilku dań:
Smakowanie kuchni bengalskiej było naprawdę ciekawym doświadczeniem i mimo, że nie wszystkie smaki trafiły w nasze gusta, uważamy że była to fajna i przepyszna podróż na drugi koniec świata. :)
Bardzo fajne wydarzenie:)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa, wszystkie dania wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa, wszystkie dania wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie akcje ! W Białymstoku mamy co roku Noc Restauracji, ale widzę że z roku na rok coraz więcej siędzieje na kulinarnej mapie :)
OdpowiedzUsuńSame fajne imprezy mnie omijają, że też muszę mieszkać na końcu świata ;)
OdpowiedzUsuńkuchnia bengalska jest mi obca, wiec ciekawe wydarzenie by poznać jej smaki :)
OdpowiedzUsuń